Start B&L O NAMA TESTIRANJE KONTAKT
... Vaša karijera naš posao ...
... radite na sebi ...
... budite zavodljiv poslodavac ...
... naučite se predstavite ...
... nemojte lako gubiti radnike ...
naslov

Šta je selekcija

: JM - : 15.3.2020.

Šta je zapravo potrebno uzeti u obzir prilikom selekcije radnika


Živimo u vremenu kada na konkursima za posao stiže i nekoliko stotina biografija, a molbe je teško pravilno procesuirati. Prvenstveno, potrebno je napraviti kvalitetan plan zapošljavanja i definisati opis radnog mesta. 

 

Nužno je postaviti nekoliko pitanja prilikom odlučivanja između izabranih kandidata; Šta je cilj selekcije? Šta je cilj selekcije za preduzeće? Šta je cilj selekcije za kandidate? Svrha selekcije je prikupiti informacije o kandidatu, odnosno utvrditi usklađenost karakteristika s traženim kriterijumima. Organizacija i poslodavac dužni su pružiti informacije o poslu i samoj organizaciji te iskazati poštovanje prema kandidatu koji dolazi na razgovor.

 

Odgovarajući kandidati se najjednostavnije pozivaju putem oglasa na internetu koji imaju najveći domet. Nakon što se kandidati prepoznaju u traženom „oglasu“ šalju svoje molbe i biografije u elektronskom obliku. Osobe uključene u selekcijski proces su manager i psiholog ili HR sektor. Manager će svrstati biografije prema stepenu stručnosti, dok psiholog vrši procenu osobina ličnosti i motivacije kandidata.

 

Najpopularnija i najraširenija metoda selekcije je intervju koji daje najiscrpniju sliku o kandidatu i šansu da se najbolje prezentira. Ostale metode selekcije uključuju i radionicu sa zadatkom (assessment radionica), testiranje i studiju slučaja (case study).

 

Selekcijski proces može predstavljati stresan događaj; ovakve situacije mogu u kandidatima izazvati osećaj bespomoćnosti. Ponekad naoko zahtevne situacije prilikom intervjua mogu demoraliisati kandidata, ali su nužne radi ispitivanja snaga i kompetencija.